Lớp 12Tiếng Anh

The nuclear family consisting of a mother

Đáp án và lời giải chính xác cho câu hỏi The nuclear family consisting of a mother cùng với kiến thức mở rộng về một số bài đọc hiểu tiếng Anh là những tài liệu học tập vô cùng bổ ích dành cho thầy cô và bạn học sinh.

Câu hỏi: Read the passage, then choose the one best answer.

The nuclear family, consisting of a mother, father, and their children may be more an American ideal than an American reality. Of course, the so-called traditional American family was always more varied than we had been led to believe, reflecting the very different racial, ethnic, class, and religious customs among different American groups.

The most recent government statistics reveal that only about one third of all current American families fit the traditional mold and another third consists of married couples who either have no children or have none still living at home. Of the final one third, about 20 percent of the total number of American households are single people, usually women over sixty-five years of age. A small percentage, about 3 percent of the total, consists of unmarried people who choose to live together; and the rest, about 7 percent, are single, usually divorced parents, with at least one child.

Bạn đang xem: The nuclear family consisting of a mother

1.   With what topic is the passage mainly concerned?

A. The traditional American family.

B.  The nuclear family.

C.  The ideal family.

D. The current American family

2.   The author implies that……………….

A. there has always been a wide variety of family arrangements in the United States

B. racial, ethnic, and religious groups have preserved the traditional family structure

C. the ideal American family is the best structure  

D. fewer married couples are having children

3.  Who generally constitutes a one-person household?

A. A single in his twenties.

B. A single woman in her late sixties.

C. An elderly man.

D. A divorced woman,

4.  According to the passage, married couples whose children have grown or who have no children represent……………….

A. 7 percent of households

B. 20 percent of households

C. 33, 3 percent of households

D. 3 percent of households

5.  The word “current” in line 7 is closest in meaning to……………….

A. present                                     B. contemporary

C. now                                          D. modern

Trả lời:

1. B

2. A

3. A

4. A

5. A

Mở rộng kiến thức về một số bài đọc hiểu tiếng Anh

Bài 1:

Most of us tend to think of production when we think of mass media industries. After all, it is the output of this production – the papers we read, the cable TV shows we watch – that grab our attention, make us happy or angry, interested or bored. Moreover, most public discussion about mass communication tends to be about production. The latest gossip about that actor will be in what film, the angry comments a mayor makes about the violence on local TV news, the newest CDs by an up-and-coming group – these are the kinds of topics that focus our attention on the making of content, not its distribution or exhibition.

Media executives know, however, that production is only one step in the arduous and risky process of getting a mass media idea to an audience. Distribution is the delivery of the produced material to the point where it will be shown to its intended audience. The activity takes place out of public view. We have already mentioned the NBC acts as a distributor when it disseminates television programming via satellite to TV stations. When Philadelphia Newspapers Inc. delivers its Philadelphia Inquirer to city newsstands, when Twentieth – Century – Fox moves its Musicland stores, they are involved in distribution to exhibitions.

Question 1. In this passage, “arduous” means _____________.

A. difficult

B. lucrative

C. lengthy

D. free

Question 2. The passage states that people tend to focus on production because

_________________.

A. it takes place out of public view

B. mass media companies do not own production divisions

C. the output of mass media is intended to grab our attention

D. companies can function as both producers and distributors

Question 3. In this passage, to “disseminate” means to __ .

A. create

B. send out

C. take in

D. fertilize

Question 4. This passage states that distribution is _______________________

A. the first step in mass media production

B. the most talked-about step in mass media production

C. at least as important as production

D. not as important as exhibition

Question 5. The author’s purpose in writing this passage is to ____________.

A. tell an interesting story

B. define a concept clearly

C. describe a scene vividly

D. argue with the reader

Đáp án

1 – A; 2 – C; 3 – B; 4 – C; 5 – B; 

Giải thích chi tiết

Question 1: Đáp án A.

Câu hỏi: Nghĩa của từ “arduous”.

Phân tích: vì không có một gợi ý cụ thể nào nên ta xét từng đáp án xem đáp án nào là có lý nhất khi ghép vào bài đọc:

A. difficult (khó khăn): có thể đúng vì quá trình làm nên các sản phẩm truyền thông không phải dễ dàng; bài đọc cho thấy quá trình phân phối có khi phải sử dụng đến những phương pháp khó như dùng đường truyền vệ tinh, mở cửa hang,…

B. lucrative (sinh lợi): có vẻ không liên quan đến nội dung bài vì bài đọc không nhắc gì đến lợi nhuận tạo ra từ quá trình làm ra sản phẩm truyền thông.

C. lengthy (dài dòng): cũng tương tự B vì ta không thấy bài đọc đề cập rõ ràng đến sự nhiêu khê của quá trình này.

D. free (tự do): có vẻ là đáp án ít liên quan nhất.

Như vậy nếu cân nhắc cẩn thận ta thấy A sẽ là đáp án an toàn nhất.

=> Đáp án đúng A.

Question 2: Đáp án C.

Câu hỏi: Tại sao người ta thường chỉ tập trung vào phân đoạn sản xuất?

Clue: “After all, it is the output of this production – the papers we read, the cable TV shows we watch – that grab our attention”: Nói cho cùng thì sản phẩm của quá trình này – tờ báo ta đọc,  chương trình TV ta xem – mới là những thứ khiến ta quan tâm.

=> Đáp án đúng C. the output of mass media is intended to grab our attention. Các đáp án khác đều sai với bài đọc hoặc không trả lời được cho câu hỏi trên.

Question 3: Đáp án B.

Câu hỏi: Nghĩa của từ “disseminate”

Clue: “NBC acts as a distributor when it disseminates television programming via satellite to TV stations”: Đài NBC đóng vai trò là nhà phân phối khi nó làm gì đó các chương trình truyền hình qua vệ tinh tới TV.

Như vậy có thể dễ dàng đoán được động từ này có liên quan tới việc phân phối.

=> Đáp án đúng B. send out (gửi đi).

Question 4: Đáp án C.

Question 5: Đáp án B.

Bài 2:

In the past, technology and progress was very slow. People “invented” farming 12,000 years ago but it took 8,000 years for the idea to go around the world. Then, about 3,500 years ago, people called “potters” used round wheels to turn and make plates. But it took hundreds of years before some clever person thought, if we join two wheels together and make them bigger, we can use them to move things

In the last few centuries, things have begun to move faster. Take a 20th-century invention like the aeroplane, for example. The first acroplane flight on 17 December 1903 only lasted 12 seconds, and the plane only went 37 metres. It can’t have been very exciting to watch, but that flight changed the world. Sixteen years later, the first plane flew across the Atlantic, and only fifty years after that, men walked on the moon. Technology is now changing our world faster and faster. So what will the future bring?

One of the first changes will be the materials we use. Scientists have just invented an amazing new material called graphene, and soon we will use it to do lots of things. With graphene batteries in your mobile, it will take a few seconds to charge your phone or download a thousand gigabytes of information! Today, we make most products in factories, but in the future, scientists will invent living materials. Then we won’t make things like cars and furniture in factories – we will grow them!

Thirty years ago, people couldn’t have imagined social media like Twitter and Facebook. Now we can’t live without them. But this is only the start. Right now, scientists are putting microchips in some disabled people’s brains, to help them see, hear and communicate better. In the future, we may all use these technologies. We won’t need smartphones to use social media or search the internet because the internet will be in our heads!

More people will go into space in the future, too. Space tourism has already begun, and a hundred years from now, there may be many hotels in space. One day, we may get most of our energy from space too. In 1941, the writer Isaac Asimov wrote about a solar power station in space. People laughed at his idea then, but we should have listened to him. Today, many people are trying to develop a space solar power station. After all, the sun always shines above the clouds!

Câu hỏi

Question 1: The writer says that in the past ___________.

A, people didn’t invent many things

B, people didn’t want to use wheels

C,  most inventions were to do with farming

D,  it took time for new ideas to change things

Question 2: Why does the writer use the example of the aeroplane?

A, To explain why transport changed in the 20th century.

B, Because he thinks It’s the most important invention in history.

C,  To explain how space travel started.

D,  To show how an invention developed quickly.

Question 3: What does the writer say about the future of communication?

A, We can’t know what the most popular social media will be.

B, Microchips will become faster.

C,  We won’t use the internet as much.

D,  We won’t need devices like smartphones.

Question 4: What does the writer say about space solar power?

A, It’s an old idea, but people are only starting to develop it now.

B, It’s a science fiction idea, and nobody really thinks it will work.

C, It’s much easier to build a solar power station in space than on Earth.

D, People tried it in 1941, but they didn’t succeed.

Question 5: The best title for the article would be ___________.

A, Man in space

B, Will computers rule the world?

C, More and more inventions

D, Progress now and then

Đáp án chi tiết 

Question 1. D

Nhà văn nói rằng trong quá khứ

A, mọi người đã không phát minh ra nhiều thứ

B, mọi người không muốn sử dụng bánh xe

C, hầu hết các phát minh là để làm nông nghiệp

D, phải mất thời gian để những ý tưởng mới thay đổi mọi thứ

Thông tin: In the past, technology and progress was very slow. People “invented” farming 12,000 years ago but it took 8,000 years for the idea to go around the world.

Tạm dịch: Trong quá khứ, công nghệ và tiến bộ rất chậm. Người dân đã phát minh ra canh tác cách đây 12.000 năm nhưng phải mất 8.000 năm để ý tưởng đi khắp thế giới.

Chọn D

Question 2. D

Tại sao nhà văn sử dụng ví dụ về máy bay?

A, Để giải thích tại sao giao thông thay đổi trong thế kỷ 20.

B, Bởi vì ông nghĩ rằng đó là phát minh quan trọng nhất trong lịch sử.

C, Để giải thích cách du lịch vũ trụ bắt đầu.

D, Để cho thấy một phát minh đã phát triển nhanh chóng như thế nào.

Thông tin: In the last few centuries, things have begun to move faster. Take a 20th-century invention like the aeroplane, for example.

Tạm dịch: Trong vài thế kỷ qua, mọi thứ đã bắt đầu tiến bước nhanh hơn. Lấy một phát minh của thế kỷ 20 như máy bay chẳng hạn.

Chọn D

Question 3. D

Nhà văn nói gì về tương lai của truyền thông?

A, Chúng ta không thể biết phương tiện truyền thông xã hội phổ biến nhất sẽ là gì.

B, Vi mạch sẽ trở nên nhanh hơn.

C, Chúng ta sẽ không sử dụng internet nhiều.

D, Chúng ta sẽ không cần các thiết bị như điện thoại thông minh.

Thông tin: We won’t need smartphones to use social media or search the internet because the internet will be in our heads!

Tạm dịch: Chúng ta sẽ không cần điện thoại thông minh để sử dụng phương tiện truyền thông xã hội hoặc tìm kiếm internet vì internet sẽ ở trong đầu chúng ta!

Chọn D

Question 4. A

Nhà văn nói gì về năng lượng mặt trời trong không gian?

A, Đó là một ý tưởng cũ, nhưng mọi người chỉ bắt đầu phát triển nó lúc này.

B, Đó là một ý tưởng khoa học viễn tưởng và không ai thực sự nghĩ rằng nó sẽ hoạt động.

C, Việc xây dựng một trạm năng lượng mặt trời trong không gian dễ dàng hơn nhiều so với trên Trái đất.

D, Mọi người đã thử nó vào năm 1941, nhưng họ đã không thành công.

Thông tin: In 1941, the writer Isaac Asimov wrote about a solar power station in space. People laughed at his idea then, but we should have listened to him. Today, many people are trying to develop a space solar power station.

Tạm dịch: Năm 1941, nhà văn Isaac Asimov đã viết về một trạm năng lượng mặt trời trong không gian. Mọi người cười nhạo ý tưởng của ông, nhưng chúng ta lẽ ra nên lắng nghe ông. Ngày nay, nhiều người đang cố gắng phát triển một trạm năng lượng mặt trời trong không gian.

Chọn A

Question 5. D

Tiêu đề tốt nhất cho bài viết sẽ là

A, Con người trong không gian

B, Máy tính sẽ thống trị thế giới?

C, Ngày càng nhiều phát minh

D, Tiến bộ bây giờ và sau đó

Bài viết nói về các tiến bộ ở quá khứ, hiện tại đồng thời dự đoán về tương lai

Đăng bởi: THPT Văn Hiến

Chuyên mục: Lớp 12, Tiếng Anh 12

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

Back to top button